el EL en EN
  • Home
  • Blog
  • Stem+Arts
  • Συναισθηματική Νοημοσύνη | Η λογική της καρδιάς

STEM + ARTS


Blog


Συναισθηματική Νοημοσύνη | Η λογική της καρδιάς

Η θεωρία της συναισθηματικής νοημοσύνης (Emotional Quota) έχει τραβήξει τα φώτα των επιστημόνων στο διάβα του 20ού αιώνα, καθώς έγινε ευρέως γνωστή από τον ψυχολόγο στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ Dr. Goleman.  Ο εν λόγω επιστήμονας, έπειτα από μια σειρά ερευνών, κατέληξε στο συμπέρασμα πως η συναισθηματική νοημοσύνη (EQ) αποδεικνύεται περισσότερο σημαντική (κατά 80%) για την επιτυχημένη πορεία ενός ατόμου, ιδιαίτερα στον επαγγελματικό τομέα, σε σύγκριση με τον δείκτη νοημοσύνη IQ (Intelligence Quota), ο οποίος καταλαμβάνει μόνο το 20% της επιρροής. Τι είναι, όμως, τελικά η συναισθηματική νοημοσύνη;

Ανακαλύψτε το EQ!

Συναισθηματική νοημοσύνη είναι η ικανότητα ενός ατόμου να αντιλαμβάνεται τα συναισθήματά του, να γνωρίζει με ποιο τρόπο επηρεάζουν τη συμπεριφορά του, να ξέρει πώς να τα διαχειρίζεται, αλλά και πώς να τα εκφράζει. Ακόμη, το άτομο μπορεί να διαφωνεί με το περιβάλλον του χωρίς να συγκρούεται, ενώ παράλληλα είναι σε θέση να κατανοεί ακόμη και τα συναισθήματα των άλλων. Εν ολίγοις, το άτομο που έχει αναπτύξει τη συναισθηματική νοημοσύνη, έχει καταφέρει να συνδέσει τον νου με την καρδιά του και να σκέφτεται με τη λογική της καρδιάς! Το EQ είναι μία ικανότητα την οποία μπορούν να αναπτύξουν όλα τα παιδιά, μεγαλώνοντας στο κατάλληλο περιβάλλον κι έχοντας τα κατάλληλα ερεθίσματα. Μάθετε τα χαρακτηριστικά τα οποία διαθέτουν οι άνθρωποι που έχουν αναπτύξει τη συναισθηματική νοημοσύνη και δώστε στο μικρό σας ένα εργαλείο που θα το βοηθήσει να ακολουθήσει μια πορεία ζωής με ισορροπία αλλά και επιτυχία.

Χαρακτηριστικά Ζωής…

Τα χαρακτηριστικά που διαθέτει και τα οφέλη που αποκομίζει το άτομο που έχει αναπτυγμένη τη συναισθηματική νοημοσύνη είναι τα εξής:

Αυτεπίγνωση: Κατανοεί και έχει επίγνωση των συναισθημάτων και των δικών του αναγκών, αλλά και των γύρω του. Επίσης, γνωρίζει ποιες καταστάσεις το κάνουν να αισθάνεται καλά και ποιες να νιώθει άσχημα.

Ενσυναίσθηση: Έχει την ικανότητα κατανόησης των συναισθημάτων των συνανθρώπων του και μπορεί να μπαίνει στη θέση τους. Επίσης, σέβεται το γεγονός πως οι άνθρωποι έχουν διαφορετικά συναισθήματα για κάποια πράγματα ή γεγονότα.

Αυτοέλεγχος: Γνωρίζει με ποιο τρόπο να ελέγχει αλλά και να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του. Στο πλαίσιο αυτό, το παιδί σας θα είναι σε θέση να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες και καταστάσεις, και να έχει αυτοπειθαρχία.

Πνεύμα συνεργασίας: Έχει κατανοήσει την αξία της ομαδικότητας και ξέρει πώς να συνεργάζεται με τους υπόλοιπους ανθρώπους για την επίτευξη ενός κοινού στόχου. Ακόμα, έχει την ικανότητα να συνάπτει «γερές» φιλικές σχέσεις.

Δυναμισμός: Έχει αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις ικανότητές του, τολμώντας να παίρνει πρωτοβουλίες, ενώ παράλληλα είναι υπεύθυνο σε όσα αναλαμβάνει.

Ψυχραιμία: Διαχειρίζεται με ηρεμία τις διαφωνίες και ξέρει πώς να επιλύει τις συγκρούσεις.

Ένα άτομο που έχει αναπτύξει τη συναισθηματική νοημοσύνη του ξέρει καλά πώς να επικοινωνεί με τον κοινωνικό του περίγυρο και με ποιο τρόπο να γνωστοποιεί τις προθέσεις του. Ακόμα, έχει τη στόφα ενός ηγέτη και είναι αισιόδοξο για τη ζωή!

 

Πηγή: https://www.omorfizoi.gr/synaisthimatiki-noimosini/

Ο ρόλος της εκπαιδευτικής ρομποτικής ως εργαλείο μ...
Μαθαίνουμε για το περιβάλλον!
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2022
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.

<< STEM + ARTS >>

Το Εκπαιδευτικό Κέντρο <<STEM+ARTS>> δημιουργήθηκε από την επιθυμία μας να συνεισφέρουμε στην προσπάθεια των γονιών που θέλουν να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά τους. Η επιστημονική ομάδα του <<STEM+ARTS>> έχοντας μελετήσει τα προγράμματα των εγκυρότερων πανεπιστημίων του κόσμου (MIT, CMU, Tufts), αναπτύσσει και πραγματοποιεί στην ελληνική πραγματικότητα αντίστοιχα προγράμματα, τα οποία εκπονούνται από έμπειρους εκπαιδευτικούς.

ΑΘΗΝΑ

 Υακίνθων 2 & Λ. Μαραθώνος 58, Παλλήνη 15351
 210 603 0782
 pallini@stem-arts.gr


Πάτρα

 Γούναρη 35 & Κανακάρη (1ος Όροφος)
 2610 224565
 info@stem-arts.gr


ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ

Αλεξία Παληού
Κέντρο Ξένων Γλωσσών
 Νότη Μπότσαρη 81
 2634024190
 naupaktos@stem-arts.edu.gr


Λάππας Αχαΐας

Γωγώ & Διονυσία Παναγιωτοπούλου
Κέντρο Ξένων Γλωσσών
 Λάππας Αχαΐας
 6987000826
 lappa@stem-arts.edu.gr


ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

Ε.Ρεστέμη - Ν.Αθανασοπούλου
Κέντρο Ξένων Γλωσσών
Καλάβρυτα - Αγίας Λαύρας 16
2692022863
kalavryta@stem-arts.edu.gr

Subscribe to Our Newsletter


© STEM & ARTS
All Rights Reserved.