el EL en EN

STEM + ARTS


Blog


Τα ρομπότ

Το βασικό χαρακτηριστικό των ρομπότ που σχεδιάζει η Boston Dynamics είναι η ικανότητα τους να κινούνται σε ανώμαλα εδάφη διατηρώντας την ισορροπία τους, να μεταφέρουν αντικείμενα, και να κινούνται με κάποια σχετική ταχύτητα. Τα πλέον βασικά μοντέλα που έχουν σχεδιαστεί είναι:

Το BigDog αναπτύχθηκε από την Boston Dynamics το 2005 σε συνεργασία με την Foster Miller (εταιρεία με έδρα τις Η.Π.Α. που παράγει στρατιωτικά ρομπότ), το Jet Propulsion Labortory (κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της NASA) και το Concord Field Station του Harvard (ερευνητικό κέντρο για την φυσιολογία και βιομηχανολογία των ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον). Χρηματοδοτήθηκε από την DARPA ( Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων) με τελικό στόχο την χρήση του BigDog για την μεταφορά του εξοπλισμού των στρατιωτών σε μέρη όπου δεν έχουν πρόσβαση οχήματα. Αλλά το πρόγραμμα «μπήκε στο ράφι» επειδή το ρομπότ που δημιουργήθηκε ήταν πολύ θορυβώδες για να χρησιμοποιηθεί στην μάχη. Το BigDog εχεί τέσσερα πόδια που αρθρώνονται σαν αυτά ενός ζώου, με στοιχεία για να απορροφούν τους κραδασμούς και να ανακυκλώνουν την ενέργεια απο το ένα βήμα στο άλλο.

WildCat Το WildCat είναι το ταχύτερο ελεύθερο τετράποδο ρομπότ στον κόσμο με μέγιστη ταχύτητα τα 32 km / h. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 21 km / h και είχε επιτευχθεί το 1989 από το MIT. Το σύστημα ελέγχου που σταθεροποιεί το WildCat είχε αναπτυχθεί πρώτα για το Cheetah ένα εργαστηριακό πρωτότυπο που έτρεχε με ταχύτητα 48 km / h γρηγορότερα από τον Usain Bolt. Βέβαια πρέπει να επισημανθεί ότι το Cheetah έτρεχε σε εσωτερικό χώρο χωρίς την ύπαρξη αέρα, σε διάδρομο και τροφοδοτούνταν από μία μεγάλη γεννήτρια. Το WildCat αναπτύχθηκε με χρηματοδότηση από την DARPA.

Spot και SpotMini

Το Spot είναι ένα τετράποδο ρομπότ που έχει σχεδιαστεί από την Boston Dynamics για δραστηριότητες εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Είναι ηλεκτροκίνητο και υδραυλικά ενεργοποιούμενο. Μπορεί να μεταφέρει 23 kg και λειτουργεί για 45 λεπτά με μία φόρτιση. Το Spot αναπτύχθηκε αξιοποιώντας την εμπειρία που αποκτήθηκε από την ανάπτυξη των προηγούμενων μοντέλων (BigDog, Cheetah κ.α.). Έτσι η Boston Dynamics δημιούργησε ένα τετράποδο ρομπότ σχεδιασμένο για εργασίες εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Το Spot είναι πολύ πιο αθόρυβο από τους προκατόχους του. Το SpotMini είναι τετράποδο και μπορεί να κινηθεί άνετα σε ένα σπίτι ή ένα γραφείο. Ζυγίζει 25 kg (ή 30 kg αν προστεθεί και ο βραχίονας). Είναι απόλυτα ηλεκτρικό και αυτόνομο μέχρι και για 90 λεπτά ανάλογα με τις εργασίες που πραγματοποιεί. Αποτελεί το πλέον «αθόρυβο» ρομπότ που έχει δημιουργήσει η Boston Dynamics. Το Spot Mini έχει κληρονομήσει όλα τα χαρακτηριστικά του «προγόνου» του Spot και έχει ακόμα την δυνατότητα να πιάνει και να μεταχειρίζεται αντικείμενα με τον βραχίονα του και τους ενισχυμένους αισθητήρες αντίληψης που έχει.

Handle

Το Handle αναπτύχθηκε για να συνδυάσει αφενός την ικανότητα που δίνουν τα μηχανικά πόδια σε ανώμαλα εδάφη και αφετέρου την αποδοτικότητα των τροχών. Χρησιμοποιεί αρκετές από τις αρχές που διέπουν την κατασκευή των τετράποδων ρομπότ αλλά είναι λιγότερο σύνθετο. Οι τροχοί δίνουν ταχύτητα και αποτελεσματικότητα σε ομαλό έδαφος ενώ τα πόδια μπορούν να πάνε παντού. Ο Atlas είναι το τελευταίο από μία σειρά προχωρημένων ανθρωποειδών ρομπότ που αναπτύχθηκαν από την Boston Dynamics. Τα συστήματα ελέγχου του Atlas συντονίζουν τις κινήσεις των χεριών, του κορμού και τον ποδιών για να επιτευχθεί πλήρης έλεγχος στις κινήσεις του σώματος επεκτείνοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό την απόσταση που μπορεί να καλύψει και τον χώρο εργασίας του. Ο μεγάλος αριθμός αισθητήρων και η στερεοσκοπική όραση, του δίνουν την δυνατότητα να χειρίζεται αντικείμενα και να κινείται σε ανώμαλα εδάφη. Ο Atlas διατηρεί την ισορροπία του όταν σπρώχνεται ή πιέζεται και μπορεί να σηκωθεί ξανά άμα πέσει. Στις 16 Νοεμβρίου του 2017 η Boston Dynamics δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο ο Atlas εκτελεί διάφορες σύνθετες κινήσεις για ένα τέτοιο ρομπότ με αποκορύφωμα έναν ανάποδο πήδημα (backflip)!

Οι κινήσεις που εκτελούν αυτά τα ρομπότ μπορεί για τον άνθρωπο να θεωρούνται αυτονόητες (περπάτημα, τρέξιμο) ή ενδεχομένως κινήσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν από ένα γυμνασμένο άτομο (backflip) αλλά για να τις εκτελέσει ένα ρομπότ απαιτούνται πολλές ώρες έρευνας και πειραμάτων και αυτό γιατί μια απλή κίνηση ενός βραχίονα του ρομπότ, απαιτεί τον συνδυασμό πολλών υδραυλικών και ηλεκτρονικών μερών καθώς και αισθητήρων για να εξομοιωθεί με την ανθρώπινη κίνηση.

Σε χριστουγεννιάτικη διάθεση!
Γευστικές δημιουργίες
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2022
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.

«STEM + ARTS»

Το Εκπαιδευτικό Κέντρο «STEM+ARTS» δημιουργήθηκε από την επιθυμία μας να συνεισφέρουμε στην προσπάθεια των γονιών που θέλουν να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά τους. Η επιστημονική ομάδα του «STEM+ARTS» έχοντας μελετήσει τα προγράμματα των εγκυρότερων πανεπιστημίων του κόσμου (MIT, CMU, Tufts), αναπτύσσει και πραγματοποιεί στην ελληνική πραγματικότητα αντίστοιχα προγράμματα, τα οποία εκπονούνται από έμπειρους εκπαιδευτικούς.

ΑΘΗΝΑ

 Υακίνθων 2 & Λ. Μαραθώνος 58, Παλλήνη 15351
 210 603 0782
 pallini@stem-arts.gr


Πάτρα

 Γούναρη 35 & Κανακάρη (1ος Όροφος)
 2610 224565
 info@stem-arts.gr


ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ

Αλεξία Παληού
Κέντρο Ξένων Γλωσσών
 Νότη Μπότσαρη 81
 2634024190
 naupaktos@stem-arts.edu.gr


Λάππας Αχαΐας

Γωγώ & Διονυσία Παναγιωτοπούλου
Κέντρο Ξένων Γλωσσών
 Λάππας Αχαΐας
 6987000826
 lappa@stem-arts.edu.gr


ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

Ε.Ρεστέμη - Ν.Αθανασοπούλου
Κέντρο Ξένων Γλωσσών
Καλάβρυτα - Αγίας Λαύρας 16
2692022863
kalavryta@stem-arts.edu.gr


Subscribe to Our Newsletter

© STEM & ARTS
All Rights Reserved.